Δίαιτα Atkins: Οι φάσεις, τα θετικά και τα αρνητικά

το βιβλίο της δίαιτας Atkins


Η δίαιτα Atkins έχει πάρει το όνομα από τον δημιουργό της τον δόκτορα Atkins.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα στο βιβλίο του με το όνομα New Diet Revolution που έγινε γρήγορα bestseller.

Μετά από αυτό ακολούθησαν και άλλα βιβλία.

Η δίαιτα Atkins υπόσχετε πως όχι μόνο μπορείτε να χάσετε βάρος και δεν θα πεινάσετε, άλλα θα βελτιώσετε την λειτουργία της καρδιάς και της μνήμης. Υπόσχετε γενικά βελτίωση της υγείας σας.

Η θεωρία της δίαιτας Atkins

Η δίαιτα Atkins βασίζετε στην θεωρία πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι παχύς επειδή τρώνε πολλούς υδατάνθρακες.

Το σώμα καίει λίπος και υδατάνθρακες για ενέργεια, άλλα οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται πρώτοι.

Μειώνοντας δραστικά τους υδατάνθρακες και τρώγοντας περισσότερο πρωτεΐνες και λίπος, το σώμα θα χάσει βάρος φυσιολογικά αφού θα καίει το αποθηκευμένο λίπος πιο αποτελεσματικά.

Τι περιέχει η δίαιτα Aktins

Η δίαιτα Aktins είναι ο παράδεισος για όσους έχουν κάνει μόνο και μια φορά δίαιτα στη ζωή τους. Το πρόγραμμα διατροφής του σας αφήνει να τρώτε τέτοιες τροφές που πολύ διατροφολόγοι ούτε που τα έχουν ονειρευτεί.

Ο Dr. Atkins υποστηρίζει πως αυτή η δίαιτα δουλεύει άσχετα αν άλλες σας έχουν κάνει να νιώθετε απογοητευμένοι η ότι στερήστε τις απολαύσεις του φαγητού.

Αυτή η δίαιτα βάσει πολύ λίγους περιορισμούς στις ποσότητες που τρώτε άλλα περιορίζει αυστηρά τα είδη που τρώτε. Δεν επιτρέπετε το γάλα, το άσπρο ρύζι, το άσπρο αλεύρι και η επεξεργαζόμενοι ζάχαρη.

Σας επιτρέπει να τρώτε τροφές που θεωρούνται πλούσιες όπως κρέας, ψάρια, αυγά, τυρί και πολλά άλλα. Μπορείτε να μαγειρεύετε με βούτυρο, να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα και ελαιόλαδο στην σαλάτα σας.

Η δίαιτα Aktins ισχυρίζεται ότι μειώνει την όρεξη σταδιακά.

Atkins Food Pyramid

Βάση της θεωρίας του Dr. Atkins για τους περισσότερους ανθρώπους η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να περνάει τα 20 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό είναι το σημείο που οι βιοχημικοί μηχανισμοί ξεκινούν να λειτουργούν.

Η δίαιτα Atkins δεν δίνει έμφαση στις ασκήσεις αν και σύμφωνα με τον Dr. Aktins μερικοί άνθρωποι πρέπει να προσθέσουν κάποιες ασκήσεις στο πρόγραμμά τους.

Επίσης προτείνει σε όσους ακολουθούν αυτή την δίαιτα να πάρουν κάποια συμπληρώματα βιταμινών επειδή δεν παίρνουν βιταμίνες από άλλες πηγές όπως φρούτα και λαχανικά.

Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτούς τους κανόνες στις δύο πρώτες εβδομάδες επειδή η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων ξεκινάει τις βιοχημικές εργασίες για να χάσετε βάρος.

Αργότερα οι υδατάνθρακες αυξάνονται στην μορφή τροφών πλούσιες σε ίνες. Η δίαιτα σας επιτρέπει να προσθέσετε φρούτα και λαχανικά στην διατροφή σας μετά από τις πρώτες δυο εβδομάδες.

Μακροπρόθεσμα η μετάβαση από την φάση του αδυνατίσματος σε αυτή της διατήρησης του βάρους γίνετε αυξάνοντας τους υδατάνθρακες. Στις ασκήσεις δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα από την αρχή της δίαιτα.

Τα θετικά της δίαιτα Atkins

  • Το πιο θετικό της δίαιτα Atkins είναι πως σας επιτρέπει να τρώτε «απαγορευμένες» τροφές, όπως βούτυρο, κρέατα, κλπ.
  • Είναι εύκολη να την ακολουθήσετε. Μόλις μάθετε ποιες τροφές να τρώτε και πώς να μετράτε τους υδατάνθρακες δεν χρειάζεται να την σκέφτεστε καθόλου.
  • Είναι δημοφιλής και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και υποστήριξη εύκολα.

Τα αρνητικά της δίαιτας Atkins

  • Χρειάζεται να μετράτε τους υδατάνθρακες σε όλες τις τροφές που χρησιμοποιείτε.
  • Η πρώτη φάση της δίαιτας, η φάση προσαρμογής, είναι πολύ δύσκολη για αρκετούς. Μερικοί αισθάνονται πολύ έντονα την στέρηση από τους υδατάνθρακες και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν.
  • Η εύρεση τροφών που να περιέχουν υδατάνθρακές στα επίπεδα που προτείνει η δίαιτα είναι πολλές φορές δύσκολη.
  • Μετά από τις πρώτες εβδομάδες αυτή η δίαιτα γίνετε τόσο βαρετή που πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πως δεν θα δοκιμάσουν ξανά δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.
  • Αρκετοί δυσκολεύονται στην αρχή να βρουν το επίπεδο των υδατανθράκων που θα τους κάνει να αρχίσουν να χάνουν βάρος.

Τι λένε οι ειδικοί

Κάποιες μελέτες που έχουν γίνει από το 2002 και μετά έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποια οφέλη γενικά για την υγεία από την δίαιτα Atkins.

Άλλα αρκετοί ειδικοί παραμένουν σκεπτικοί. Ενώ παραδέχονται ότι η δίαιτα Aktins έχει αποτελέσματα στο αδυνάτισμα προειδοποιούν πως η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να βλάψει την υγεία.

Μερικοί ανησυχούν πως μπορεί να προκαλέσει μέχρι και διάφορες καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Επίσης η κατανάλωση λιγότερου από 150 γραμμαρίων υδατανθράκων την ημέρα διακόπτει την φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού.

Η θεωρία του Dr. Atkins δεν έχει αποδειχθεί ακόμα και οι περισσότεροι ειδικοί ανησυχούν πως μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά μπορεί να προκαλέσει μια πληθώρα προβλημάτων, προπαντός σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που είναι ευάλωτες στις καρδιακές παθήσεις.

Περαιτέρω η δίαιτα Atkins δεν επιτρέπει μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, που προτείνουν οι περισσότεροι διατροφολόγοι και που έχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.

Σχετικές Δίαιτες