Η παχυσαρκία υπολογίζετε με βάση το βάρος του ατόμου σε σύγκριση με το ύψος του. Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρο που καθορίζει το επιπέδου της φυσικής κατάστασης σε ανθρώπους.
Παχυσαρκία και Δείκτης Μάζας Σώματος
Ένας διεθνώς αποδεκτός δείκτης που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να καθοριστεί ποιος είναι και ποιος δεν είναι παχύσαρκος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index). Οι φυσιολογικές τιμές του κυμαίνονται μεταξύ 18,5 και 24,9, και κάθε άτομο με τιμή πάνω από το ανώτατο όριο θεωρείτε παχύσαρκος. Όσο πιο παχύσαρκος είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει προβλήματα υγείας.
Περαιτέρω διαβάθμιση αξιολογεί την σοβαρότητα της παχυσαρκίας με την κατάταξη της σε ήπια, νοσηρή και κακοήθεις παχυσαρκία.
Ήπια παχυσαρκία συνεπάγεται σε δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ 30 +) μεταξύ 30 και 35, νοσηρή παχυσαρκία μεταξύ 36 και 40 και κακοήθεις πάνω από 40.
Η ήπια παχυσαρκία προκαλεί λιγότερα προβλήματα υγείας από την νοσηρή και την κακοήθη παχυσαρκία.
Η κακοήθη παχυσαρκία είναι η πιο επικίνδυνη και άνθρωποι με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 50 είναι πολύ επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές.
Για παράδειγμα, κάποιος που είναι 40 τοις εκατό υπέρβαρος έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει από πρόωρο θάνατό από κάποιον που έχει Δείκτη Μάζας Σώματος εντός φυσιολογικών ορίων.
Έτσι λοιπόν, το θέμα της παχυσαρκία για τον οποίο μιλάμε, είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.
Επομένως, για να το θέσουμε απλά, η παχυσαρκία είναι υπερβολικό σωματικό λίπος.
Πώς υπολογίζετε ο Δείκτης Μάζας Σώματος;
Ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να υπολογίσει τον Δείκτη Μάζας Σώματος ώστε να ξέρει πότε να ζητήσει ιατρική συμβουλή. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος υπολογίζετε με βάση το βάρος σε κιλά και ύψος σε μέτρα.
Για να υπολογίσετε το Δείκτη Μάζας Σώματος θα πρέπει να γνωρίζετε το ύψος και το βάρος σας.
Ο τύπος είναι: ΔΜΣ = Βάρος (Kg) / (Ύψος*2) (m).
Για παράδειγμα αν το βάρος σας είναι 90 κιλά και το ύψος 1,80 μέτρα τότε ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι
ΔΜΣ = 90/(1,80*2) = 25
Μπορείτε να χρησιμοποιείστε και κάποιο online υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος και διάφορα apps.
Εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος σας είναι μεταξύ 25 και 29,9, τότε ανήκετε στην κατηγορία των «υπέρβαρων» που θα πει πως δεν είστε ακόμα παχύσαρκος άλλα είστε κοντά στο επάνω όριο και είναι ένα σημάδι πώς σιγά-σιγά γίνεστε παχύσαρκος.
Οι κατηγορίες της παχυσαρκίας
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες της παχυσαρκίας:
- Παχυσαρκία Κατηγορίας Ι – Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 30 και 34,9
- Παχυσαρκία Κατηγορίας ΙΙ – Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 35 και 39,9
- Παχυσαρκία Κατηγορία ΙΙΙ – Δείκτης Μάζας Σώματος πάνω από 40
Άλλες ταξινομήσεις είναι ήπια, νοσηρή και κακοήθεις . Όποια ταξινόμηση και να χρησιμοποιείτε όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από 30 είναι βλαβερό για την υγεία σας και αυξάνει τους κινδύνους που σχετίζονται με το βάρος.
Η παχυσαρκία, επομένως, σας προδιαθέτει για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη, το καρκίνο της χοληδόχος κύστις, του μαστού, της μήτρας, του τράχηλου της μήτρας και των ωοθηκών (για γυναίκες), του καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού έντερο, και του προστάτη (για τους άνδρες).
Χολόλιθος, οστεοαρθρίτιδα, αρθρίτιδα, δυσκολία αναπνοής, υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, ακανόνιστο εμμηνορρυσιακό κύκλο και στειρότητα, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, κλπ.
Για να αποφευχθούν αυτές οι συστοιχίες των κινδύνων για την υγεία, πρέπει να μάθουμε να τρώμε μόνο το ποσό των τροφίμων που χρειάζεται το σώμα. Το πολύ φαγητό και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι μια σημαντική αιτία που προκαλεί την παχυσαρκία.