Πως να κάνετε αποτοξίνωση από τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τηγανιτές Πατάτες

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εξαιρετικά διαδεδομένα στα παντοπωλεία όλου του κόσμου. Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας δεν έχουν το χρόνο να μαγειρέψουν γεύματα από το μηδέν από φρέσκα υλικά, οπότε αποφασίζουν να αγοράσουν επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων. Όταν οι άνθρωποι ακούν τη φράση “επεξεργασμένα τρόφιμα” σκέφτονται αμέσως τα επεξεργασμένα γεύματα που βάζετε σε φούρνο μικροκυμάτων και τρώτε.

Ωστόσο, αυτά δεν είναι τα μόνα επεξεργασμένα τρόφιμα που οι άνθρωποι καταναλώνουν τακτικά. Για παράδειγμα, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι ένα επεξεργασμένο υποκατάστατο της ζάχαρης και χρησιμοποιείται τακτικά σε μια ποικιλία προϊόντων ως υποκατάστατο της φυσικής ζάχαρης.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί πρέπει να κάνετε αποτοξίνωση από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και πώς θα πρέπει να προχωρήσετε στην αποκοπή των επεξεργασμένων τροφίμων από τη διατροφή σας.

Αρνητικές επιπτώσεις των επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία

Χάμπουργκερ

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων κάθε τόσο δεν πρόκειται να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις σε ένα άτομο. Όμως, δεν τα τρώνε όλοι μια στο τόσο, πολλοί άνθρωποι τρώνε τακτικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής τους.

Αυτό είναι προβληματικό επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Χρειαζόμαστε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες A-D, ασβέστιο, πρωτεΐνες κ.λ.π. για να ζήσουμε. Ωστόσο, η διαδικασία μαγειρέματος από την οποία περνούν τα συσκευασμένα γεύματα τείνει να έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που περιέχονται στα τρόφιμα.

Τα επεξεργασμένα λαχανικά, για παράδειγμα, χάνουν ένα τεράστιο ποσό από τα θρεπτικά συστατικά που κανονικά θα περιμένατε να βρείτε σε αυτά τα λαχανικά. Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται με συγκεκριμένους τρόπους για να μην χάσουν τη θρεπτική τους αξία- δυστυχώς, τα περισσότερα επεξεργασμένα γεύματα μαγειρεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε τα τρόφιμα να χάνουν τη θρεπτική τους αξία.

Περισσότερα τρανς λιπαρά

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν συχνά έλαια, συγκεκριμένα φτηνά έλαια που είναι γεμάτα τρανς λιπαρά. Οι περισσότεροι εκεί έξω θα πρέπει πλέον να γνωρίζουν για τους κινδύνους των τρανς λιπαρών. Προκαλούν αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνουν δραστικά τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η τακτική κατανάλωση τρανς λιπαρών είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αυξήσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Πολλές εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους ως απαλλαγμένα από τρανς λιπαρά, αλλά πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα εξακολουθούν να τα περιέχουν.

Περισσότερη αύξηση βάρους

Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρετε περισσότερο βάρος από κάποιον που επιμένει στα φρέσκα τρόφιμα. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν με κάποιο μαγικό τρόπο περισσότερες θερμίδες.

Αντίθετα, είναι επειδή τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά χειρότερη γεύση από τα αντίστοιχα φρέσκα, οι κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων συχνά φορτώνουν τα τρόφιμά τους με αλάτι και άλλα πρόσθετα για να τους δώσουν περισσότερη γεύση.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα πρόσθετα μπορεί να είναι πολύ εθιστικά και να σας κάνουν να επιθυμείτε περισσότερα. Το οποίο στη συνέχεια σας οδηγεί στο να τρώτε υπερβολικά.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν στο να παίρνετε περισσότερο βάρος είναι επειδή σας αφήνουν να αισθάνεστε λιγότερο χορτάτοι. Τείνουν να είναι γεμάτα υδατάνθρακες που διασπώνται πολύ εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι αισθάνεστε χορτάτοι για λίγες ώρες μετά το φαγητό, αλλά στη συνέχεια πεινάτε γρήγορα ξανά.

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου

Ορισμένες επεξεργασμένες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συγκεκριμένα καρκίνου του στομάχου, του εντέρου και του παχέος εντέρου. Αυτή η μελέτη, η οποία συγκεντρώνει διάφορες επιστημονικές μελέτες επί του θέματος, δείχνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (σκεφτείτε αυτά τα συσκευασμένα κρέατα για σάντουιτς που μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημα) αυξάνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης των συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν επίσης μια σειρά από διάφορα πρόσθετα, τα οποία δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποκαλύπτουν στα συστατικά, για τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμη μακροχρόνιες μελέτες ασφάλειας.

Πώς να αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Γυναίκες μαγειρεύουν στο σπίτι

Όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουμε πλέον ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κακά για εμάς. Αλλά η αποκοπή τους μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βολικά και φτηνά, γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι τα προτιμούν, παρόλο που τα φρέσκα υλικά είναι διαθέσιμα στους περισσότερους ανθρώπους στο τοπικό τους σούπερ μάρκετ.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βγάλουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή τους, και όσοι το καταφέρνουν συχνά δυσκολεύονται να τα αποφύγουν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μάθετε να μαγειρεύετε εύκολα γεύματα

Οι άνθρωποι έχουν πάντα έλλειψη χρόνου: πρέπει να δουλεύουν όλη μέρα και μετά να φτιάχνουν γεύματα όταν επιστρέφουν στο σπίτι. Μπορεί να έχουν και άλλες υποχρεώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Όλα αυτά αφήνουν πολύ λίγο χρόνο για μαγείρεμα. Έτσι, φυσικά, οι άνθρωποι προτιμούν τα επεξεργασμένα γεύματα, επειδή είναι γρήγορα και εύκολα στην προετοιμασία τους.

Η λύση εδώ είναι να μάθετε να μαγειρεύετε φρέσκα, απλά και εύκολα γεύματα. Υπάρχουν χιλιάδες συνταγές στο διαδίκτυο στις οποίες μπορείτε να έχετε δωρεάν πρόσβαση και οι οποίες θα σας επιτρέψουν να μαγειρέψετε νόστιμα γεύματα με φρέσκα υλικά μέσα σε λίγα λεπτά.

Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές τις συνταγές είναι εύκολο να τροποποιηθούν, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε τις συνταγές για να ικανοποιήσετε τυχόν ιδιότροπους φαγάδες στην οικογένειά σας. Είναι πραγματικά πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι μπορεί να ακούγεται αρχικά! Και το σπιτικό μαγείρεμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξέρετε ακριβώς ποια συστατικά μπαίνουν στα γεύματά σας.

Σχεδιάστε και μαγειρέψτε σε παρτίδες

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν άρση βαρών ή σοβαρά προγράμματα άσκησης μαγειρεύουν όλα τα γεύματά τους μια μέρα, ώστε να μην χρειάζεται να μαγειρεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Τώρα, το κάνουν για να ελέγχουν τις θερμίδες και το μέγεθος των μερίδων, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην κάνετε το ίδιο πράγμα, αλλά αντί να το κάνετε για να προσέχετε την πρόσληψη θερμίδων, θα το κάνετε για να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαλέξτε μια μέρα που έχετε ρεπό, και στη συνέχεια προχωρήστε στη μαγειρική των γευμάτων που σκοπεύετε να φάτε την υπόλοιπη εβδομάδα. Καταψύξτε τα γεύματα αφού τελειώσουν και αυτό είναι όλο.

Όταν θέλετε να φάτε το γεύμα σας απλά βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το μαγείρεμα για το υπόλοιπο της εβδομάδας. Αυτό θα σας βοηθήσει πραγματικά να εξοικονομήσετε χρόνο και σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ λιγότερη δύναμη θέλησης για να τηρήσετε την υγιεινή διατροφή σας.

Αγοράστε όλα τα φυσικά τρόφιμα

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ των πλήρως φυσικών τροφίμων και των κανονικών τροφίμων; Λοιπόν, μία από τις σημαντικότερες διαφορές είναι ότι τα πλήρως φυσικά τρόφιμα δεν χρησιμοποιούν επεξεργασμένα συστατικά. Ένα καλό παράδειγμα είναι το σιρόπι σφενδάμου. Το περισσότερο κανονικό σιρόπι που βλέπετε στα καταστήματα παρασκευάζεται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και άλλα πρόσθετα. Από την άλλη πλευρά, το φυσικό σιρόπι σφενδάμου δεν περιέχει τέτοια επεξεργασμένα συστατικά.

Έτσι, αν θέλετε να εξαλείψετε εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας, τότε πρέπει να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να αρχίσετε να αγοράζετε αποκλειστικά φυσικά τρόφιμα και να αποφεύγετε τα πρόχειρα τρόφιμα και άλλα τρόφιμα που κάνουν χρήση επεξεργασμένων συστατικών.

Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε βιολογικά και φυσικά τρόφιμα στα παντοπωλεία τους. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι λίγο πιο ακριβά. Αλλά, αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας, τότε είναι κάτι που πρέπει να κάνετε.