Ολιγοθερμιδικές ή υποθερμιδικές δίαιτες ονομάζονται οι δίαιτες που στοχεύουν στην απώλεια βάρους μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στον οργανισμό. Στις ολιγοθερμιδικές δίαιτες περιλαμβάνονται δεκάδες διαιτητικές παραλλαγές, που διακρίνονται με βάση το ποσοστό μείωσης των θερμίδων στο καθημερινό διαιτολόγιο. Το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεκινά σε κάποιες ακραία ολιγοθερμιδικές δίαιτες από 10% και να φτάνει, σε ορισμένες πιο ισορροπημένες μορφές δίαιτας, στο 40%.
Πώς λειτουργεί μια ολιγοθερμιδική δίαιτα;
Καθώς μπαίνουμε σε κάποιο πρόγραμμα ολιγοθερμιδικής δίαιτας, συνήθως θέτουμε ένα όριο θερμίδων το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσουμε με την καθημερινή μας διατροφή. Το όριο αυτό ονομάζεται θερμιδικό όριο.
Αν λόγου χάρη έχουμε θέσει το θερμιδικό όριο στις 1200 θερμίδες, το καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν πρέπει να ξεπερνά σε θερμιδικό περιεχόμενο τις 1200 θερμίδες – ανεξάρτητα από το είδος της τροφής που καταναλώνουμε. Δηλαδή;
Δηλαδή, μπορεί να φάμε γλυκά ή να φάμε φρούτα, ή κρέας ή λαχανικά – οτιδήποτε, αρκεί το σύνολο των θερμίδων που θα προσλάβουμε σε μία μέρα να μην ξεπεράσει τις 1200 θερμίδες. Καλό ακούγεται, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή.
Το κατώτερο συστηνόμενο θερμιδικό όριο για τις γυναίκες είναι στις 1200 θερμίδες, ενώ για τους άντρες οι 1500 θερμίδες. Συνεπώς, ολιγοθερμιδικές δίαιτες που θέτουν ως στόχο μικρότερο θερμιδικό όριο εγκυμονούν κινδύνους για τον οργανισμό μας και δεν πρέπει να εφαρμόζονται δίχως σύμφωνη ιατρική παρακολούθηση.
Καθώς ο οργανισμός διατηρεί το ίδιο ποσοστό καύσεων – κατανάλωσης ενέργειας – αλλά τροφοδοτείται με λιγότερες θερμίδες, είναι αναγκασμένος να «κάψει» από τα ενεργειακά του αποθέματα, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το συνολικό βάρος του σώματος.
Οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες χαρακτηρίζονται από ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας τα εξετάσουμε σύντομα. Αξίζει τον κόπο καθώς, όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε κάποιο άλλο άρθρο μας, η δίαιτα είναι ένα μικρό «βασανιστήριο» για τον οργανισμό μας, βασανιστήριο που μπορεί να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Τα 6 πλεονεκτήματα μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας
Μια ολιγοθερμιδική δίαιτα, ανάλογα φυσικά με την αυστηρότητά της, μπορεί να σας εξασφαλίσει:
- αισθητή μείωση του βάρους σας·
- δυνατότητα κατανάλωσης μεγάλης ποικιλίας τροφών – ακόμα και των απαγορευμένων (γλυκά, κόκκινο κρέας κτλ.)·
- μείωση του λίπους στον οργανισμό σας, και ιδιαίτερα του λίπους που περιβάλει τα σπλάχνα, όπως το συκώτι και γενικότερα την περιοχή της κοιλιάς·
- μείωση του σακχάρου στο αίμα·
- μείωση της επιβαρυντικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και αντίστοιχη αύξηση της ωφέλιμη χοληστερίνης·
- μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Διαβάζοντας τα πλεονεκτήματα μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας, κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως ιδανική. Χρειάζεται, ωστόσο, προσοχή: διαφόρων ειδών μειονεκτήματα ή παρενέργειες έχουν συσχετιστεί με ολιγοθερμιδικές δίαιτες. Ακολουθούν τα σπουδαιότερα από αυτά.
Τα 9 μειονεκτήματα μια ολιγοθερμιδικής δίαιτας
- Οι ολιγοθερμιδικές είναι κουραστικές τόσο για το σώμα, όσο και για τη διάθεση. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα τόσο μικρότερη είναι και η διάρκειά της – ευτυχώς. Επίσης, είναι και ελαφρώς εκνευριστικές, καθώς πρέπει να μετράμε και να υπολογίζουμε συνεχώς και σε καθημερινή βάση θερμίδες.
- Λόγω της μείωσης της τροφής, μπορεί να προσλαμβάνουμε και λιγότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας, όπως ασβέστιο, σίδηρο, και βιταμίνες.
- Συνεχές και … εκνευριστικό αίσθημα πείνας.
- Μια ολιγοθερμιδική δίαιτα μπορεί να μειώνει το βάρος μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουμε λίπος, ή τουλάχιστον μόνο λίπος. Χάνουμε, επίσης, μυϊκό ιστό και άφθονο νερό. Και αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο.
- Επηρεάζεται αρνητικά η φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού μας.
- Επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ζωή και τη λίμπιντο και ίσως προκαλέσει κάποια προβλήματα στον έμμηνο κύκλο.
- Προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις υπόταση ή ορθοστατική υπόταση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
- Μπορεί να προκαλέσει αίσθημα εξάντλησης, νευρικότητα, άγχος, ζαλάδες ή και μελαγχολία. Αυτό σημαίνει πως θα είναι δύσκολο κατά τη διάρκεια της δίαιτας να κάνετε ταυτόχρονα και γυμναστική, κάτι που θα βοηθούσε πολύ στην σωστή λειτουργία του μεταβολισμού σας.
- Το σημαντικότερο: συχνά τα κιλά που χάσαμε επανέρχονται πολύ γρήγορα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.
Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν ολιγοθερμιδική δίαιτα
- Νεαρά άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία·
- γυναίκες που εγκυμονούν ή θηλάζουν·
- γυναίκες που έχουν περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης.
3 σημεία που πρέπει να προσέξετε
Προσδιορίστε το στόχο σας: αλήθεια τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε κάνοντας δίαιτα; Μια γρήγορη και απότομη αλλαγή στην εμφάνιση και στο σωματικό σας βάρος; Καλύτερη υγεία; Μια σταθερή αλλά αργή μείωση του βάρους σας; Ο στόχος σας είναι και αυτός που θα καθορίσει το είδος της ολιγοθερμιδικής δίαιτας που θα ακολουθήσετε.
Απευθυνθείτε σε ένα ειδικό! Ειδικά αν επιθυμείτε δραστικά αποτελέσματα – οπότε και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επιλέξετε μια ολιγοθερμιδική δίαιτα υπερβολική αυστηρή – το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε επαγγελματική κατεύθυνση και καθοδήγηση.
Φροντίστε η δίαιτά σας να είναι πλήρως εξατομικευμένη στις ανάγκες σας και στις περιστάσεις σας: παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, ο σωματότυπός σας, ο στόχος, πιθανά προβλήματα υγείας κτλ. μπορούν να επηρεάσουν δραστικά το διαιτητικό σας πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και πλήρες όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών σας σε θρεπτικά συστατικά.