Αποτοξίνωση – Τι είναι και τα οφέλη της

Κορίτσι κάνε αποτοξίνωση με smoothies

Τι είναι η αποτοξίνωση

Ο οργανισμός μας έχει ένα ενσωματωμένο φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης που βοηθάει στο να επεξεργάζονται όλα τα χημικά προϊόντα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής ρίχνει σε αυτό. Αυτές οι χημικές ουσίες ονομάζονται τοξίνες και στην ουσία είναι δηλητήρια που έχουν βλαβερές συνέπειες για το οργανισμό.

Στις τοξίνες δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο το αλκοόλ και ο καπνός. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και το φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα που μπαίνουν στις τροφές, η καφεΐνη, η ρύπανση, κλπ. Όλα παίζουν το ρόλο τους και δυσκολεύουν την λειτουργία του οργανισμού.

Συμπτώματα ότι ο οργανισμός έχει επιβαρυνθεί με τοξίνες είναι η κόπωση, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, το θαμπό δέρμα και κακή πέψη.

Δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για το ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθήσετε και για πόσο χρονικό διάστημα. Η γενική θεωρία λέει ότι προσωρινά θα πρέπει να αλλάξετε την διατροφή σας προκειμένου να ενισχυθούν τα όργανα και να απελευθερωθούν οι αποθηκευμένες τοξίνες.

Αυτό συνεπάγεται μείωση του αλκοόλ και της καφεΐνης, που είναι δύο από τους μεγαλύτερους ενόχους. Μετά πρέπει να ακολουθήσει η προετοιμασία των γευμάτων από φυσικά τρόφιμα χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά, κορεσμένα λίπη και ζάχαρη.

Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς κρέας, τουλάχιστον αποφεύγεται το κόκκινο κρέας. Επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε τα γαλακτοκομικά προϊόντων και το σιτάρι για τα μέγιστα οφέλη.

Αποτοξίνωση ή στέρηση;

Η εξάλειψη πολλών διαφορετικών τροφίμων όλα με τη μία είναι μια πολύ δραστική αλλαγή. Πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να είναι ασφαλής.

Το σώμα σας χρειάζεται απαραίτητα κάποιες ομάδες τροφίμων, όπως η πρωτεΐνη, το λίπος και το ασβέστιο για να λειτουργήσει σωστά.

Έτσι πρέπει να περιλαμβάνετε στην καθημερινή διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως φακές και όσπρια, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αρκετούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Υπάρχουν ατελείωτα προγράμματα αποτοξίνωσης για αυτό να είστε προσεκτική στην επιλογή σας. Μερικοί υποστηρίζουν πλήρη νηστεία ή μόνο χυμούς για λίγες ημέρες.

Αλλά να προσέξτε τις συνέπειες για την υγεία και ποτέ να μην ξεκινήσετε μια τέτοια ακραία προσπάθεια χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή ένα ειδικό διατροφολόγο.

Να θυμάστε ότι τα όργανά σας θα επωφεληθούν από κάθε είδους ανάπαυσης.

Έτσι μπορείτε πάντα να πάτε για μια σε ενδιάμεση λύση και να αντικαταστήσετε την μεγαλύτερη επιβλαβής συνήθεια με μια υγιέστερη επιλογή.

Συμβουλές αποτοξίνωσης

 • Μειώστε την πρόσληψη της καφεΐνης και του αλκοόλ λίγες ημέρες πριν ξεκινήστε μια δίαιτα αποτοξίνωσης.
 • Αγοράστε ένα βιβλίο για την αποτοξίνωση. Επιλέξτε μερικές νόστιμες συνταγές αποτοξίνωσης για να μαγειρέψετε έτσι ώστε να μην ξεμείνετε από ιδέες. Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές και καλές.
 • Ψωνίστε εκ των προτέρων. Με τα σωστά τρόφιμα πάντα εύκαιρα δεν θα πεινάσετε.
 • Ενημερώστε όλους τους φίλους και την οικογένειά σας για ότι κάνετε εκ των προτέρων. Αν ξέρουν πόσο σοβαρή είναι η προσπάθεια που κάνετε δεν θα σας πιέζουν να μοιραστείτε μια σοκολάτα η να δοκιμάσετε ένα γλυκό.
 • Για την περίοδο της αποτοξίνωσης σβήστε από το ημερολόγιο όλες στης επισκέψεις σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια και σε πάρτη. Δείτε το σας ευκαιρία να κάνετε πράγματα που δεν κάνετε συνήθως όπως επισκέψεις σε μουσεία, σε αρχαιολογικά μέρη, βόλτες σε παραλίες κλπ.
 • Πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
 • Εάν είστε καπνιστής ή λαμβάνετε τακτικά φάρμακα, θα είναι ένα τεράστιο σοκ για το σύστημα να τα σταματήσει την ίδια στιγμή που κάνει αποτοξίνωση. Κάντε ένα βήμα την φορά. Η εγκατάλειψη μια κακής συνήθειας είναι μια αποτοξίνωση από μόνη της.

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης

 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει τη βουλιμία, κόβοντας τις τροφές που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και που συνήθως προκαλούν την απότομη άνοδο και πτώση του σακχάρου με αποτέλεσμα να είστε συνέχεια πεινασμένοι και κουρασμένοι.
 • Καλύτερη υγεία του δέρματος
 • Βελτιώνει τα συμπτώματα της καούρα, της δυσκοιλιότητας, των αέριων, και την αντιμετωπίσει των διαταραχών του πεπτικού συστήματος.
 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι παρενέργειες της αποτοξίνωσης

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πονοκέφαλοι στην αρχή μιας αποτοξίνωσης καθώς το σώμα στερείτε τις ημερήσιες δόσεις των δηλητηριωδών ουσιών που έχει συνηθίσει να λαμβάνει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να μειώσετε της βλαβερές συνήθειες πριν ξεκινήστε μια αποτοξίνωση.
Η ενέργεια σας μπορεί κάνει βουτιά πριν να αρχίσει να αυξάνετε. Έτσι είναι φρόνιμο να ξεκινήστε μην αποτοξίνωση το Σαββατοκύριακο για να αφήσετε περιθώρια στο οργανισμό να προσαρμοστεί.

Ποιος δεν πρέπει να κάνει αποτοξίνωση

Αν έχετε οποιαδήποτε ιστορικό καρκίνου, νεφρών, ήπατος, καρδιακής νόσου ή οποιαδήποτε άλλης ασθένεια, εάν είστε έγκυος ή κάτω των 16 ετών, μην προσπαθήσετε να κάνετε αποτοξίνωση χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.