Τι είναι το ORAC – Τροφές με υψηλό δείκτη ORAC

Τροφές με υψηλό δείκτη ORAC

Το Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) είναι μια μέθοδος για την μέτρηση των αντιοξειδωτικών ικανοτήτων που έχουν βιολογικά προϊόντα και χημικές ουσίες. Η διαφορετικά το ORAC μετράει την «αντιοξειδωτική δύναμη» ενός προϊόντος.

Έχει αποδειχθεί ότι μια ανεπάρκεια σε αντιοξειδωτικά δημιουργεί κυτταρικές βλάβες και προκαλεί την ανάπτυξη των ελευθέρων ριζών. Αυτές με την πάροδο του χρόνου οδηγούν σε επιτάχυνση της γήρανσης και των χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η αρθρίτιδα και το καρκίνο.

Αλλά πως ξέρει ο μέσος άνθρωπος τι ποσότητα αντιοξειδωτικών παίρνει όταν τρώει για να μπορέσει να πολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και την γήρανση; Το ORAC είναι η απάντηση.

Το ORAC μας λέει ποια είναι η αξία των τροφίμων ή / και συμπληρωμάτων για να μας καθοδηγήσει για να διατηρήσουμε σε επαρκεί επίπεδα τα αντιοξειδωτικά στο οργανισμό έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε τα οφέλη τους. Το ORAC εκφράζεται σε μονάδες ή αξίες και όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντιοξειδωτική δύναμη.

Πόσο ORAC πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα

Σύμφωνα με τις έρευνες, θα πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 3000-5000 μονάδες ORAC την ημέρα. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε τα επίπεδα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες.

Στις δυτικές χώρες ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 1000 μονάδες την ημέρα. Αυτό είναι 4000 μονάδες λιγότερο από ότι λέγεται ότι χρειαζόμαστε.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η έλλειψη αυξάνετε και μπορεί να συμβάλει στη γήρανση, χρόνιες παθήσεις και στην εκφύλιση των κυττάρων.

Παρά τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που λαμβάνουμε καθημερινά, πολλοί λίγοι άνθρωποι είναι ανημέρωτη για τη σημασία των αντιοξειδωτικών και την δύναμη τους. Αλλά οι άνθρωποι που γνωρίζουν έχουν ήδη αναλάβει δράση και συμμετέχουν στην προσπάθειά για την καλή υγεία, απολαμβάνοντας τα οφέλη της υγιεινής διαβίωσης.

The Wrinkle Cure βιβλίο

Πολλοί γιατροί, συμπεριλαμβανομένου του Nicholas Perricone, συγγραφέας του βιβλίου “The Wrinkle Cure” (“Η θεραπεία των ρυτίδων”), προτείνουν την αντιοξειδωτική θεραπεία για πολλούς ασθενείς στο χώρο της αισθητικής χειρουργικής. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο έχουν τα αντιοξειδωτικά στη διατήρηση της νεότητας και της ομορφιάς.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βρεθούν στα φρούτα, στα λαχανικά ή / και σε συμπληρώματα διατροφής. Ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα είναι το Acai Berry, το Maqui Berry, τα Blueberries, το πράσινο τσάι, οι φράουλες, οι σταφίδες, το ροζ γκρέιπφρουτ, το πεπόνι και τα cranberries.

Blueberries

Αρκετά από αυτά δεν μπορείτε να τα βρείτε σε φρέσκια μορφή άλλα μπορείτε να τα βρείτε ως συμπληρώματα διατροφής.

Μεταξύ αυτών το καλύτερο είναι το Pure Acai Berry Max που περιέχει καθαρό Acai Berry και βοηθάει στην τόνωση του οργανισμού, στο να ανεβάσει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, και στο αδυνάτισμα.

Το πράσινο τσάι είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βοηθάει με πολλούς τρόπους την υγεία. Έρευνες από Έλληνες επιστήμονες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι διαστέλλει τα αγγεία, βοηθώντας στην αποφυγή εμφραγμάτων.