Πιπεριές: Θερμίδες, Ιδιότητες και τα Οφέλη στην Υγειά

Κόκκινες, κίτρινες και πράσινες πιπεριές
Φωτογραφία από τον χρήστη Ivan Torres στο Pexels

Οι πιπεριές μπορεί να μη σας γεμίζουν αμέσως το μάτι ως υγιεινές όταν φάτε την πρώτη. Όμως είναι κάτι παραπάνω από μια μικρή καυτερή αίσθηση στο στόμα και το στομάχι και αν δεν είστε λάτρεις των καυτερών τροφών η αίσθηση μπορεί να μοιάζει με δηλητηρίαση στην αρχή.

Όμως, παρά τις πρώτες αντιδράσεις, τα καλά νέα για τους λάτρεις του κάρυ, είναι ότι οι πιπεριές παρέχουν αρκετά οφέλη στην υγεία. Παρακάτω θα εξετάσουμε μερικά από αυτά και ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα τις καταπιείτε λίγο πιο εύκολα.

Θρεπτικά στοιχεία

Οι φρέσκες πιπεριές περιέχουν κατά 92% νερό. Το υπόλοιπο είναι υδατάνθρακες και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και λίπους.

Τα 100 γραμμάρια πιπεριάς περιέχουν:

  • Θερμίδες: 31
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 5,13 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 4,2 γραμμάρια
  • Ίνες: 2 γραμμάρια
  • Λίπους: 0,2 γραμμάρια

Τα συστατικά που περιέχει ωφελούν το σώμα με πολλούς τρόπους. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω.

Ρυθμός της καρδιάς και του μεταβολισμού

Η κατανάλωση πιπεριών μπορεί να φαίνεται σαν περιπέτεια και φαίνεται ότι η καρδιά μας νιώθει το ίδιο – επιταχύνοντας τον ρυθμό της ανά λεπτό και έτσι επιταχύνοντας τον μεταβολισμό. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το γεγονός μπορεί να ενδυναμώσει την καρδιά σε βάθος χρόνου (εξακολουθεί να είναι μυς που επωφελείται από ελαφρύ μασάζ) και συγχρόνως να βοηθήσει στο κάψιμο λίπους και να μεταφέρει περισσότερες θρεπτικές ουσίες στο σώμα.

Πιπεριές και Πίεση

Οι πιπεριές βραχυπρόθεσμα αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και επομένως μπορεί να αυξήσουν την πίεση στο αίμα. Μακροπρόθεσμα όμως οι πιπεριές θα μειώσουν την πίεση λόγω της παροχής βιταμινών Α και C και ριβοφλαβονοειδών όλα από τα οποία βοηθούν στην βελτίωση της πίεσης.

Οι Πιπεριές Έχουν Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε μια ουσία που λέγετε καψαϊκίνη η οποία έχει πολλές ιδιότητες μία από τις οποίες είναι η πρόληψη της φλεγμονής.

Οι Πιπεριές Μειώνουν τη Γλυκόζη στο Αίμα

Απ’ ότι φαίνεται οι πιπεριές προκαλούν την απελευθέρωση ινσουλίνης και επομένως μπορούν να μειώσουν τη γλυκόζη στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Δεν έχει πλήρως κατανοηθεί ακόμη ο τρόπος που το κάνουν αυτό, αλλά μπορεί να ενδιαφέρει τους διαβητικούς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερες πιπεριές στο φαγητό τους.

Μυοχαλαρωτικές

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιπεριές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μυοχαλαρωτικές και να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε το βράδυ – και πολλοί από εμάς ξέρουν από πείρα ότι οι πιπεριές μπορούν να μας αφήσουν ένα αίσθημα ηρεμίας. Ακόμη πιο εντυπωσιακά, η καψαϊκίνη μπορεί να εμποδίσει ένα χημικό που λέγεται «ουσία Ρ» και το οποίο συνδέεται με την αντίληψη του πόνου, οπότε μπορεί να είναι και ένα χρήσιμο αναισθητικό.

Αντικαρκινικές

Οι πιπεριές περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία αντικρούουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και έτσι προστατεύουν τα κύτταρα από αναπόφευκτη ζημιά. Συγχρόνως, οι πιπεριές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες εναντίον του καρκίνου του προστάτη εξαιτίας ενός νευροπεπτιδίου που βρίσκεται στην καψαϊκίνη και το οποίο προκαλεί τον άμεσο θάνατο των καρκινικών κυττάρων του προστάτη και επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη όγκων.

Ακόμη οι πιπεριές μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην πρόληψη του στομαχικού καρκίνου – αρκετές μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υψηλότερης κατανάλωσης πιπεριών και χαμηλότερων επιπέδων καρκίνου του στομάχου. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη καθώς άλλες μελέτες έδειξαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Συμφόρηση

Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει καταρροή μετά από κατανάλωση πιπεριών και καυτερών φαγητών. Και αυτό είναι πολύ χρήσιμο αν τυχαίνει να είστε κρυωμένοι και θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το συνηθισμένο μπούκωμα.

Scroll to Top