Home >> Ασκηση >> Αδυνάτισμα και θερμίδες

Αδυνάτισμα και θερμίδες

Όλοι γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα έχει ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο μόνο 2000 θερμίδες, ενώ για τον άντρα αυτό το όριο είναι 2500 θερμίδες. Αλλά εάν ρωτήστε κάποιον τι είναι η θερμίδες η πλειοψηφία δεν είναι σε θέση να σας δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Το μόνο που ξέρουν είναι ότι οι πάρα πολλές θερμίδες συμβάλουν στην αύξηση του βάρους.

Λοιπόν τι είναι οι θερμίδες; Οι θερμίδες είναι στην ουσία μονάδες ενέργειας. Ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Για παράδειγμα: Μία θερμίδα ισούται με την ίδια ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός λίτρου νερού κατά ένα βαθμό Κελσίου.

Αναρωτιέστε τι σχέση έχει αυτό με τα τρόφιμα. Οι θερμίδες είναι ο δικός μας τρόπος για να μετρήσουμε την ενέργεια που περιέχουν οι τροφές που τρώμε.

Μια άλλα μονάδα μέτρησης που πρέπει να ξέρετε όταν χάνετε βάρος, το οποία δεν θα βρείτε παραδοσιακά στην ετικέτα ενός τροφίμου, είναι το τζάουλ. Οι εν λόγω μονάδα μετράει την ενέργειας αλλά σε μεγαλύτερη ακρίβεια. Στην περίπτωση αυτή, μια θερμίδα ισούται με 4184 τζάουλ. Αυτό δείχνει γιατί οι εταιρίες έχουν διαλέξει σαν μονάδα μέτρησης της θερμίδες. Ακόμα και αν χρησιμοποιούσαν το κίλοτζάουλ , 1 κιλοτζαουλ = 1000 τζάουλ, δεν θα ήταν εύκολο να μετρήσουν την ενέργεια.

Μια χαρά ως εδώ. Ας δούμε το επόμενο μυστικό. Όταν πρόκειται για το χάσιμο βάρους ο αριθμός των θερμίδων που μπορείτε να λαμβάνετε εξαρτάτε από το υπάρχον βάρος.

Ας πάρουμε αυτό το σενάριο. Έχετε δύο άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος με ρυθμό ένα κιλό την εβδομάδα, αλλά ο ένας από αυτούς είναι 10 κιλά βαρύτερος από τον άλλο.

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο που είναι βαρύτερος θα μπορεί να καταναλώνει περισσότερες θερμίδες ενώ θα χάνει βάρος με τον ίδιο ρυθμό όπως ο φίλος του.

Βλέπετε, ο βαρύτερος επειδή μεταφέρει περισσότερο βάρος, χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να το μετακινήσει και ταυτόχρονα να διατηρήσει σταθερή την απώλεια βάρους. Μειώνοντας τις θερμίδες πάρα πολύ δεν θα έχετε την ενέργεια για να διατηρήσετε το σώμα για να λειτουργήσει.

Επισημαίνουμε ξανά, όταν αρχίσει να χάνει κιλά το πιο βαρύτερο άτομο στο σενάριό μας θα πρέπει να προσαρμοστεί και να μειώσει τις θερμίδες που λαμβάνει για να μπορεί να αντιμετωπίσει το νέο βάρος.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, οι θερμίδες παίζουν σημαντικό ρόλο στο δρόμο για να χάσετε βάρος. Έχετε υπόψη σας αυτή την πληροφορία για παράδειγμα. Για να χάσετε μόνο μισό κιλό, θα πρέπει να κάψετε 3500 θερμίδες παραπάνω από τη καίτε καθημερινά.

Παρόλο που φαίνεται ότι θα χρειαστεί να λιμοκτονήσετε για να χάσετε τα κιλά που θέλετε, δεν είναι αλήθεια. Μειώνοντας την κατανάλωση θερμίδων από 250-500 θερμίδες την ημέρα μπορείτε να χάσετε κιλά αποτελεσματικά και με ένα ρυθμό που θα σας επιτρέπει να μην τα πάρετε ξανά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση θερμίδων κάτω από 1200 θερμίδες την ημέρα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κινδύνων για την υγεία σας.

Μέχρι εδώ είδαμε τι είναι οι θερμίδες και πως βοηθάνε στην λειτουργία του σώματος Το επόμενο βήμα για να χάσετε βάρος με επιτυχία είναι να μπορείτε να υπολογίσετε τις ημερήσιες ποσότητες θερμίδων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα σου πουν να ελέγξετε τις ετικέτες των τροφίμων. Το ίδιο προτείνουμε κι εμείς, αλλά στη ζωή δεν είναι πάντοτε τόσο απλή. Για παράδειγμα όταν τρώτε έξω σε ένα εστιατόριο πως μπορείτε να ξέρετε με σιγουριά τι τρώτε και πόσες θερμίδες έχει το φαγητό σας. Η πραγματική απάντηση είναι ότι δεν μπορεί να ξέρετε, αλλά μπορείτε να αποκτήσετε μια γενική ιδέα τι θερμίδες περιέχουν η κάθε μεμονωμένη ομάδα τροφίμων.

Για να έχετε μια σαφέστερη εικόνα παρακάτω παρουσιάζουμε τις ημερήσιες ποσότητες που πρέπει να παίρνει μια γυναίκα ( 2000 θερμίδες):

Λίπος 65g
Κορεσμένα οξέα λιπαρά 20g
Χοληστερίνη 300mg
Νάτριο 2400mg
Κάλιο 4700mg
Υδατάνθρακες 300g
Φυτικές ίνες 25g
Πρωτεΐνες 50g

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό που χρειάζεστε καθημερινά ξεπερνά τα βασικά, που είναι τα λιπαρά, πρωτεΐνες και ίνες. Το σώμα για την σωστή λειτουργία του χρειάζεται και οξέα λιπαρά, νάτριο και κάλιο επίσης.

Οι ετικέτες στα περισσότερα τρόφιμα δίνουν βασικές πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Άλλα όταν τρώτε έξω αυτό δεν μπορείτε να το ξέρετε. Λοιπόν, τι κάνετε; Η καλύτερη τεχνική που μπορούμε να προτείνουμε είναι να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα συστατικά τους, καθώς και τι περιέχουν.

Ουσιαστικά, μπορείτε να μάθετε πόσες θερμίδες περιέχουν ορισμένα τρόφιμα ώστε όταν βγείτε έξω να μπορείτε να ελέγχετε την διατροφή σας. Δεν χρειάζεται να θυμάστε όλα τα θετικά και αρνητικά όλων των τροφίμων, αλλά εάν μπορείτε να μάθετε τα βασικά για τα αγαπημένα σας φαγητά, τότε μπορείτε να εξακολουθεί να διατηρείτε τον ενθουσιασμό σας όταν τρώτε έξω και να εξακολουθείτε να χάνετε βάρος.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν στις διατροφικές σας επιλογές:

150 γρ. άπαχη μοσχαρίσια μπριζόλα 181 θερμίδες και 6 γρ. λίπος
Μέτρια ψημένο στήθος κοτόπουλου (130 γρ.) 192 θερμίδες και 2,9 γρ. λίπος
Άπαχο χοιρινή μπριζόλα (120 γρ.) 221 θερμίδες και 7.7 γρ. λιπαρά
Μέτρια πατάτες φούρνου (180 γρ.) 245 θερμίδες και 0.4 γρ. λιπαρά
Πυρές πατάτας με βούτυρο (28 γρ.) 29 θερμίδες και 1.2 γρ. λιπαρά
Πατατάκια (100 γρ.) 253 θερμίδες και 9.9γρ λιπαρά
Καρότα (60 γρ.) 13 θερμίδες και 0.2 γρ. λιπαρά
Μπρόκολο (30 γρ.) 7 θερμίδες και 0,2 γρ. λιπαρά
Μπιζέλια (60 γρ.) 32 θερμίδες και 0.4 γρ. λιπαρά