Παχυσαρκία και Θερμίδες – Πως συνδέονται και τι να προσέχετε

Υπέρβαρη γυναίκα τρώει

Ο τρόπος για να θεραπεύσετε την παχυσαρκία δεν είναι πάντα αυτός της μείωσης των θερμίδων που καταναλώνετε στην διάρκεια της ημέρας. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τους λόγους αυτούς.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι είναι φυσικοί υπέρβαροι, ενώ άλλοι μπορούν να παραμείνουν αδύνατοι παρόλο που τρώνε τα διπλάσια;

Η αλήθεια είναι ότι οι συνολικές καθημερινές θερμίδες δεν είναι ο κυρίαρχος παράγοντας για το αν είστε υπέρβαροι ή αδύνατοι.

Τύποι θερμίδων

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι θερμίδων που μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα.

  1. Πρωτεΐνη.
  2. Υδατάνθρακες.
  3. Λιπώδης θερμίδες

Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας δίνει προσοχή σε πόσες θερμίδες τρώτε ημερησίως. Άλλά δίνει περισσότεροι προσοχή στον πόσο από τον κάθε τύπου θερμίδων που καταναλώνετε.

Για παράδειγμα, αν τρώτε υπερβολικά πολλές θερμίδες με βάση την ζάχαρη, τότε το σώμα σας δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις θερμίδες που έρχονται από την ζάχαρη. Οι περισσεύουσες θερμίδες θα αποθηκευτούν ως λιπώδη ιστό. Υπενθυμίζουμε πως η ζάχαρη είναι συστατικό σε όλες τις τροφές με μηδέν λιπαρά.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν τρώτε πάρα πολλές θερμίδες ημερησίως, διότι, αν τρώτε υπερβολικά πολλές “λάθος” θερμίδες τότε θα προσθέσετε λίπος. Είναι ο λόγος που πολλοί παχύσαρκα άτομα παραμένουν υπέρβαρα όλη τους τη ζωή. Αυτό ακόμη και αν τρώνε πολύ λιγότερο από τους αδύνατους φίλους τους οι τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Διότι αν και είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι έχουν βραδύτερο μεταβολισμό (και υποφέρουν από παχυσαρκία), μπορούν ακόμη να γίνουν το ίδιο αδύνατοι με τους φίλους τους. Για να το πετύχουν αυτό πρέπει να μάθουν να τρώνε τις σωστές τύπου θερμίδων κάθε μέρα.

Ξέρετε, το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες από πρωτεΐνη, λίπος και υδατάνθρακες ταυτόχρονα. Ο οργανισμός χρειάζεται και τους τρεις τύπους των θερμίδων. Άλλα δεν τα χρειάζονται όλα αυτά με την ίδια αναλογία σε κάθε γεύμα.

Ορισμένα είδη λιπώδης θερμίδων μπορεί να επιταχύνουν την απώλεια βάρους είτε το πιστεύετε είτε όχι. Ενώ άλλοι τύποι τα λεγόμενα “με μηδέν λιπαρά” στην πραγματικότητα μπορεί να σας κάνουν υπέρβαροι εάν τα τρώτε πολύ συχνά.

Εάν ήταν διαφορετικά γιατί πιστεύετε πως το αδυνάτισμα είναι τόσο δύσκολο; Γιατί πιστεύετε ότι η κοινωνία μας υποφέρει από την παχυσαρκία και το πρόβλημα επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο.

Είναι το λίπος πραγματικά “κακός”

Η απάντηση για το αδυνάτισμα είναι το αντίθετο από αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ο μέσος άνθρωπος έχει οδηγηθεί να πιστέψει ότι η κατανάλωση “λίπους” είναι κακό και ότι η κατανάλωση τροφών χωρίς λιπαρά είναι υγιές.

Αυτό μπορεί να “φαίνεται” λογικό εκ πρώτης όψεως άλλα στην πραγματικότητα το αντίθετε ισχύ πιο συχνά. Τρώγοντας “λίπος” δεν συνεπάγεται αυτομάτως πως θα μετατραπεί σε λιπώδη ιστό στο σώμα σας και τρώγοντας τροφές “χωρίς λιπαρά” δεν οδηγεί αυτομάτως σε αδυνάτισμα.

Για να αρχίσετε να χάνετε βάρος πρέπει να το συνειδητοποιήσετε αυτό το γεγονός και με ένα ανοιχτό μυαλό να δείτε τις δίαιτες και την υγιεινή διατροφή με άλλο μάτι.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος γρήγορα, τότε θα πρέπει να μάθετε να τρώτε τρόφιμα που έχουν ιδιότητες καύση του λίπους. Αυτά τα τρόφιμα έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το σάκχαρο στο αίμα σας σε  σταθερά επίπεδα όλη την ημέρα.

Παχυσαρκία και τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο

Βλέπετε, αν τρώτε τροφές που κάνουν τα σάκχαρο να ανέβει απότομα θα έχετε την αίσθηση ότι είστε γεμάτο από ενέργεια για λίγο. Αλλά στη συνέχεια όταν τα επίπεδα του σακχάρου θα πέσουν στα χαμηλά θα έχετε την αίσθηση της κόπωσης και της υπνηλίας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Όσο πιο πολύ ανεβεί το σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα τόσο πιο πολύ θα κατέβει στη συνέχεια. Και όταν κατέβει θα αισθάνεστε κουρασμένοι και πεινασμένοι ξανά. Για το λόγω αυτό, τα παχύσαρκα άτομα συχνά υποφέρουν από “υψηλά επίπεδα και χαμηλά επίπεδα” ως προς το ενεργειακό τους επίπεδο.

Αλλά αν αρχίσετε να τρώτε τροφές που καίνε το λίπος, τότε η ενέργεια σας θα είναι σταθερή όλη την ημέρα. Αυτή η σταθερή παροχή ενέργειας θα σας κάνει να μην αισθανθείτε κουρασμένοι.

Επίσης, όταν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα διατηρείτε σταθερό ο μηχανισμός καύσης του λίπους στο σώμα σας θα καίει περισσότερο λιπώδη ιστό. Για το λόγω αυτό, αυτές οι τροφές ονομάζονται τροφές που “καίνε” το λίπος.