Καίνε οι άντρες περισσότερο λίπος από τις γυναίκες;

Υπέρβαρη γυναίκα σε διάδρομο ασκήσεων

Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένη με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχει κάτι διαφορετικό στο σώμα μας. Λόγω του τρόπου με τον οποίο οι ορμόνες αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ των μυών και του λίπους και διαμορφώνουν το μέγεθος των οστών για να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ανάγκες αργότερα.

Τι ορίζει το κάψιμο του λίπους στους άντρες

Στους άνδρες, είναι η τεστοστερόνη που καθορίζει το μέγεθος των οστών, προκαλεί την ανάπτυξη των τριχών και κάνει πιο χοντρή την φωνή.

Επίσης, ρυθμίζει το μέγεθος της μυϊκής μάζας, η οποία με την σειρά της ρυθμίζει το μεταβολισμό.

Όσο πιο πολύ μυϊκή μάζα, τόσο πιο γρήγορα ένα άτομο καίει τις θερμίδες που λαμβάνει από την τροφή. Αυτό, το κάψιμο των θερμίδων, είναι και η μεγάλη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, και μεταξύ υπέρβαρων ατόμων και αυτών που είναι κανονικοί.

Είναι εύκολό αναγνωρίσιμο το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες που γυμνάζονται δίπλα-δίπλα δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αποκτούν βάρος γρηγορότερα από τους άνδρες και δυσκολεύονται περισσότερο να απαλλαχθούν από το περιττό λίπος μέσω της άσκησης.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν την ατυχία να κολλάνε με το χειρότερο μέρος της διαδικασίας του αδυνατίσματος, και να πρέπει να προσπαθήσουν διπλάσια σκληρά από τους άνδρες για να κρατήσουν την φόρμα τους. Και όταν αυτή δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους άνδρες, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες.

Γιατί οι γυναίκες κολλάνε στο αδυνάτισμα

Ένα άλλο πράγμα που χειροτερεύει την κατάσταση για τις γυναίκες είναι η σύγχρονη ψύχωση με ένα λεπτό σώμα. Οι επανειλημμένες προσπάθειες για να χάσουν τα επιπλέον κιλά διδάσκουν το σώμα να “κολλήσει” στο υπάρχον λίπος.

Έτσι το αδυνάτισμα γίνεται πιο δύσκολο καθώς περνούν τα χρόνια. Οι γυναίκες γίνονται όλο και πιο απελπισμένες και πρόθυμες να προσπαθήσουν ακόμα και ατελείς ιδέες, που κανονικά απλά θα πρέπει να αποφεύγανε.

Αυτό οδηγεί σε δίαιτες που κάνουν το σώμα πιο λεπτό, αλλά όχι πιο υγειές. Επιπλέον οι πολύ αδύνατες γυναίκες που προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης χρησιμεύουν ως κακό παράδειγμα.

Γυναίκα που μαγειρεύει

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το BBC έδειξε ότι 62 παχύσαρκες γυναίκες που ασκούνταν 4 ώρες την εβδομάδα και μάθανε πώς να μαγειρεύουν πιο υγιεινά φαγητά είδαν μια τεράστια βελτίωση στην εικόνα τους.

Δεν έχασαν μόνο πάνω από 4 κιλά μέσα σε τρεις μήνες, αλλά η πίεση του αίματος, η χοληστερόλη και η ταχύτητα της καρδιάς ήταν πολύ καλύτερη. Και αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα.

Έτσι, ίσως οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν να απομακρύνονται από το στόχο της επίτευξης ενός ορισμένου βάρους και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν ένα υγιές σώμα και να αισθάνονται καλά ανεξάρτητα από του βάρους.

Ίσως αυτή να είναι στην πραγματικότητα το μέλλον της βιομηχανίας του αδυνατίσματος. Να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα, αντί να βλάπτουν το σώμα τους κυνηγώντας ένα όνειρο.