Home >> Γενικά >> Πώς να ξεπεράστε την συναισθηματική υπερφαγία

Πώς να ξεπεράστε την συναισθηματική υπερφαγία

Συναισθηματική ΥπερφαγίαΤο φαγητό είναι μέρος της ζωής. Το σώμα παίρνει τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Μερικές φορές μπορεί να το παρακάνουμε με τις διατροφικές συνήθειες το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους. Ένα πρόβλημα με το φαγητό είναι η συναισθηματική υπερφαγία.

Το πρόβλημα της συναισθηματικής υπερφαγίας τελειώνει στην ζυγαριά άλλα ξεκινάει από το μυαλό. Είναι ο φόρος που πληρώνουμε στο στρες. Όταν οι αντοχές μας πέφτουν, η υγεία μας κλονίζετε και το ίδιο κάνουν και τα συναισθήματα.

Ο καθένας μας έχε καλές κι κακές μέρες. Πως διαχειριζόμαστε τις κακές ημέρες φέρνει στο πρώτο πλάνο την συναισθηματική υπερφαγία. Ψάχνουμε να ανακουφίσουμε τα τραύματα μας. Όσοι στρέφονται στο φαγητό για παρηγοριά βρίσκουν ένα μηχανισμό αντιμετώπισης που δεν θα τους κρίνει, πληγώνει η θα τους πει “όχι”. Για να περιπλέξουμε το θέμα, τρώγοντας ευχάριστα φαγητά μπορεί να διεγείρετε την απελευθέρωση των ενδορφινών, όπως ακριβός και οι ασκήσεις. Για αυτό το λόγο, μετά το φαγητό αισθάνεστε καλύτερα.

Η συναισθηματική υπερφαγία ανακουφίζει από το στρες. Όσοι την χρησιμοποιούν κρύβονται πίσω από το φαγητό, αντί να ψάξουν για λύσεις των προβλημάτων τους. Αυτό είναι συχνό όταν ο στρεσογόνος παράγοντας είναι κάτι φρικτό όπως θάνατος η φυσική βία.

Πως καταλαβαίνεται ότι χρησιμοποιείτε το φαγητό με αυτόν τον τρόπο; Το πρώτο σημάδι είναι προφανές. Θα αρχίσετε να παίρνετε κιλά εάν τρώτε πολύ. Κάτω από το πρίσμα της αύξησης του βάρους εξετάστε άλλες πτυχές της ζωή σας.

  • Έχετε περάσει πρόσφατα από κατάσταση στρες στο σπίτι η στην εργασία σας
  • Σας έχει συμβεί κάτι τραυματικό το τελευταίο χρόνο
  • Σας απασχολεί κάτι πρόβλημα και δεν έχετε βρει λύση ακόμα

Εάν απαντήσετε “Ναι” σε κάποιον από τις παραπάνω ερωτήσεις μπορεί να σημαίνει πως είστε ένας συναισθηματικός φαγάς. Τρώτε, άλλα όχι απαραίτητα επειδή πεινάτε. Οι τροφές που επιλέγετε είναι αυτές που ονομάζουμε “τροφές ανακούφισης”.

  • ΚεικΤροφές με υψηλές περιεκτικότητες σε λιπαρά, τηγανητές τροφές
  • Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως μακαρόνια, πατάτες πουρέ και τυριά
  • Γλυκά όπως παγωτά, ντόνατς, μπισκότα, κέικ.

Παρόλ’ αυτά υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της συναισθηματικής υπεργαφίας. Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση του προβλήματος. Θα βιώσετε συναισθήματα ανικανότητας και ενοχής. Η ενοχή δυνητικά καταστρέφει την υγεία σας και η ανικανότητα βασίζεται στο γεγονός πως δεν βλέπετε διέξοδο.

Δεύτερον, ζητήστε συμβουλές. Υπάρχουν πολλοί σύμβουλοι που μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες σας. Η συναισθηματική υπερφαγία δεν έχει να κάνει με τις δίαιτες η με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Άλλα με το να ελέγξετε τα συναισθήματα σας.

Ο σύμβουλος μπορεί να προτείνει πράγματα όπως οραματισμός (visualization), εξάσκηση δεξιοτήτων για την επίλυση προβλημάτων, τεχνικές χαλάρωσης, υποστήριξη από την οικογένεια, κλπ. Ο οραματισμός θα βοηθήσει να δείτε τα προβλήματα σας με μια ρεαλιστική ματιά και χωρίς να τα διογκώνετε. Θα μάθετε να βλέπετε το φαγητό ως τροφή για το σώμα και όχι ως ψυχολογικό δεκανίκι.

Το τρίτο, η οικογένεια σας μπορεί να μάθει το προκαλεί το στρες σας και να ψάξει για αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες. Μπορεί να σας βοηθήσουν να γνωρίσετε τις τροφές που τρώτε και να σας βοηθήσει να κάνετε υγιείς επιλογές, καθώς και να ασκηθείτε μαζί. Η σωστή διατροφή και οι ασκήσεις αυξάνουν τις αντοχές, την ροή του αίματος και την θετική σκέψη. Η Yoga ενισχύει την σύνδεση μυαλό-σώματος έτσι που να μην τρώτε όταν δεν πεινάτε.

Το να βρείτε νέους τρόπους για να λύσετε τα προβλήματα σας και να αντιμετωπίσετε θα σπρώξει την τροφή έξω από το κάδρο. Θα αισθανθείτε καλά βρίσκοντας λύσεις που θα αντικαταστήσουν την εξάρτηση από το φαγητό.