Home >> Διατροφή >> Ο Καφές

Ο Καφές

Γυναίκα που πίνει καφέΚάθε μέρα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ. Ο καφές είναι πλέον ένα από τα βασικά συστατικά της ζωής. Πιστεύω πως στην Ελλάδα πίνουμε τα πιο πολλά είδη καφέ, όπως ελληνικό, το μοναδικό στο κόσμο φραπέ, το γαλλικό, το esspresso, κ.α.  Στην Ελλάδα βλέπουμε καφέ σχεδόν σε κάθε γωνία.

Είναι όμως ο καφές στην πραγματικότητα τόσο καλός ή εμείς έχουμε εθιστεί σε αυτόν. Εγώ πιστεύω πως είναι και τα δυο. Πιστεύω ότι ένας καλός καφές έχει μια γεύση ερωτισμού μέσα του. Είναι πλούσιος σε γεύση και υγιείς. Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με αυτό. Ίσως η σοκολάτα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο από μόνο του. Σας αρέσει να πίνετε καφέ ενώ αγναντεύετε το πέλαγο. Είναι το πιο χαλαρωτικό πράγμα. Κάνει ο καφές καλό η κακό. Η απάντηση εξαρτάται ποιόν θα ρωτήσετε.

Συνήθως από τους επιστήμονες θα πάρετε  αυτές τις απαντήσεις που οι εταιρίες θέλουν να ακούσετε. Απλά οι περισσότεροι από αυτούς πληρώνονται για να βγάλουν αυτά τα συμπεράσματα. Μην ξεχνάτε ο καφές είναι το τρίτο πιο πουλημένο προϊόν παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο και τα καλλυντικά.

Όπως σε όλα τα πράγματα, πρέπει να πιείτε καφέ με μέτρο. Ένα η δύο φλιτζάνια  την ημέρα δεν κάνουν κακό. Αν από την άλλη πλευρά πίνετε από ένα κάθε τρεις και τόσο πρέπει να ξέρετε πως αυτό θα έχει αντίκτυπο σε σας. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που πίνει καφέ έτσι. Πίνουν καφέ από τη στιγμή που θα ξυπνήσουν μέχρι που θα πέσουν για ύπνο το βράδυ. Ας δούμε κάποια από τα αρνητικά πράγματα για το καφέ.

Ο καφέ χρωματίζει τα δόντια

Όλοι γνωρίζουμε το κίτρινο χρώμα που παίρνουν τα δόντια από την πολύ κατανάλωση καφέ. Είναι το ίδιο με το χρώμα που παίρνουν από το πολύ κάπνισμα. Βέβαια μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα για την λεύκανση των δοντιών σας. Αλλά Θα ήταν ίσως καλύτερα αντί να προσπαθήσετε να λευκάνετε τα δόντια σας να πίνετε ένα καφέ λιγότερο.

Κακή αναπνοή

Ο πολύ καφές μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή και να μυρίζει το στόμα σας απαίσια.

Αύξηση του στρες

Το πάρα πολύ καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του άγχους. Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί είδηση για σας. Έχετε παρατηρήσει πόσο τρέμει κάποιος πετά από πολύ κατανάλωση καφέ.

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Ενώ η επιστήμη εξακολουθεί να είναι κάπως διστακτική σε αυτό, δεν πρέπει να σας προκαλέσει έκπληξη. Σε περίπτωση που αυξάνει του χτύπους τις καρδιάς και την πίεση του αίματος η υπερβολική κατανάλωση καφέ δεν μπορεί να είναι καλή.

Στειρότητα

Ναι, ο καφές μπορεί να επηρεάζει τα μικρά τερατάκια που κολυμπάνε στο σπέρμα σας. Πραγματικά μπορεί να μειώσει των αριθμό των σπερματοζωαρίων. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, άλλα είναι αλήθεια.

Καφές και προβλήματα στο στομάχι

Οι άνθρωποι που πίνουν πάρα πολύ καφέ μπορεί να έχουν κάποια προβλήματα στο στομάχι. Η καφεΐνη ερεθίζει τις βλεννογόνος του στομάχου.

Οφέλη του καφέ

Μερικά από τα οφέλη του καφέ είναι:

  • Εμποδίζει τον καρκίνο του προστάτη. Αυτό είναι πολύ παράξενο, αλλά είναι αλήθεια. Ο καφές περιέχει βόριο (boron), τo οποίο είναι μια χημική ουσία που βοηθά στο περιορισμό του καρκίνου του προστάτη.
  • Είναι ένας πολύ καλό κοινωνικό πότο. Στη Ελλάδα όταν θέλουμε να μιλήσουμε ή να συναντηθούμε λέμε «Πάμε για ένα καφέ». Ένας καφές είναι ένας καλώς λόγος για να κάνετε νέες γνωριμίες.
  • Βοηθά στην πέψη. Σε πολλούς πολιτισμούς είναι αγένεια να ξεκινήσουν ένα γεύμα ή να το τελειώσουν, χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ. Κανείς δεν είναι βέβαιο ότι ο καφές βοηθά πραγματικά στην πέψη, αλλά σίγουρα έχει καλή γεύση μετά από ένα γεύμα.

Όπως με όλα τα πράγματα στη ζωή, και ο καφές πρέπει να είναι με μέτρο. Αν αισθάνεστε ότι έχετε περάσει τα όρια θα πρέπει να περιορίσετε το καφέ. Πραγματικά ο καφές έχει καλή γεύση, αλλά μακροπρόθεσμα η χωρίς μέτρο κατανάλωση θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Απλά να έχετε κατά νου ότι ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα δεν πρόκειται να σας βλάψουν.