Home >> Ασκηση >> Γιατί είναι σημαντική η διατροφή κατά την άσκηση;

Γιατί είναι σημαντική η διατροφή κατά την άσκηση;

Η κατάλληλη διατροφή είναι απαραίτητη για να δείτε τα οφέλη από την άσκηση. Αυτά τα δύο πρέπει να βαδίζουν χέρι-χέρι. Κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, ο ρυθμός του μεταβολισμού αυξάνει και το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων του σώματος μας τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν με την κατάλληλη τροφή.

Ενώ ασκήστε υπάρχει αύξηση στην κατανομή των υδατανθράκων και των λιπών που ώμος πρέπει να αντικατασταθούν. Σε περίπτωση που ο σκοπός είναι να φτιάξετε μυείς θα χρειαστείτε να τρώτε πολλές τροφές που περιέχουν αμινοξέα. Έτσι θα δοθεί ώθηση στην δημιουργία των μυείς που ξεκινήσατε με την άσκηση.

Οι απαιτήσεις του οργανισμού αυξάνονται σημαντικά και γ’ αυτό θα πρέπει να πάρετε αρκετή ενέργεια από υδατάνθρακες για να κρατήσετε το μεταβολισμό στα ίδια επίπεδα. Οι πρωτεϊνούχες τροφές θα παρέχουν τα αμινοξέα που χρειάζονται για να φτιάξτε μυείς. Όλα αυτά συμπεριλαμβανομένων και των ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνες Β και χρώμιο, τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, και των ανόργανων συστατικών, όπως ασβέστιο και μαγνήσιο θα χρειαστούν σε επιπλέον ποσότητες. Η αύξηση του επιπέδου του μεταβολισμού θα ελευθερώσει ακόμα πιο πολύ τις ελεύθερες ρίζες, και ως εκ τούτου, θα χρειαστείτε πιο πολύ δράση από τα αντιοξειδωτικά.

Επίσης θα πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό από ό, τι συνήθως. Κατά την άσκηση χάνετε υγρά από το πολύ ίδρωτα και λόγω της αύξησης της αναπνοής. Έτσι μπορείτε εύκολα να πάθετε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, υποβολεμικό σοκ, σχηματισμό λίθους στα νεύρα, κλπ. Συνεπώς, θα χρειαστείτε πολύ νερό για να ηρεμήστε την εξωθερμική αντίδραση που λαμβάνει χώρα στο σώμα σας.

Επιπλέων με την άσκηση υπάρχει μια αύξηση σχεδόν σε κάθε χημική αντίδραση στο σώμα. Ακριβώς όπως όλα τα άλλα που κάνουν υπερωριακή εργασία, το ίδιο κάνουν και οι μύες της καρδιάς. Για αυτό θα πρέπει να τροφοδοτείτε την καρδιά με επαρκείς ποσότητες βιταμινών Β και C, με οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά για να εξασφαλιστεί ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς θα συνεχίσει να καλύπτει τις νέες απαιτήσεις. Περισσότερα ιόντα νατρίου και καλίου εισέρχονται και εξέρχονται και η διατροφή θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις δραστηριότητες αυτές. Η εξάντληση αυτών των ιόντων θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακό αποκλεισμό.

Πριν ή μετά τις ασκήσεις πρέπει να ληφθούν επαρκής ποσότητες υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τις φυσικές δραστηριότητες. Αν θέλετε να το πράξετε πριν από την άσκηση, πρέπει να δοθεί χρόνο για την επαρκή πέψη της τροφής και μετά να αρχίσετε τις ασκήσεις. Έτσι θα αποφευχθεί το στηθάγχη αφού το περισσότερο αίμα θα είναι στα όργανα της κοιλιάς στερώντας το από την καρδιά. Ιδανικά, θα πρέπει να φάτε μετά από μια καλή ξεκούραση μετά την άσκηση δίνοντας έμφαση στις ανάγκες του σώματος σας.

Για τους αθλητές, παλαιστές, πυγμάχους, και άλλους ασκούμενους, αυτή η ισχυρή πρόσφυση και ισορροπία στα πόδια δεν μπορεί να αναπτυχθεί, εάν οι ασκήσεις δεν συμπληρωθούν σωστά με μια καλή διατροφή. Για μια ισχυρή πρόσφυση, οι μύες των χεριών πρέπει να έχουν μεγαλύτερη και ισχυρότερη ανάπτυξη, οι μυς των ποδιών πρέπει να γίνουν μεγαλύτεροι για καλύτερη ισορροπία και τα οστά δεν θα είναι αρκετά δυνατά χωρίς επαρκή εφοδιασμό με ασβέστιο από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, ψάρια και γάλα.